čtvrtek 21. června 2007

IRNA - The Islamic Republic News Agency in Retrospect

Hledáte - li či verifikujete informace a nechcete - li využívat jen ČTK, Reuters, ITAR-TASS či AFP. Může Vám pomoci třeba The Islamic Republic News Agency in Restropect (IRNA). Agentůra byla založena v roce 1934 Ministerstvem zahraničí Iránu. Zaměřuje se na informace z celého světa, ale zároveň i na regionální zpravodajství ze Středního východu, Afrického regionu, Asijsko-pacifického regionu, etc.

IRNA je mimo jiné členem několika zpravodajských organizací:

  1. International Islamic News Agency (IINA)
  2. Organization of Asia-Pacific News Agencies (OANA)
  3. Non-Aligned News Agencies Pool (NANAP)
  4. OPEC News Agency (OPECNA)
  5. Association of Caspian Sea News Agencies (ACSNA)
  6. ECO News Agencies (ECONA)
Zajímavost, na kterou jsem na této stránce narazi,l se týká postoje české zahraniční politiky vůči Iránu. Na stránkách IRNA se objevila dne 19.června 2007 zpráva s titulkem:

Czech Republic backs Iran's nuclear right

V článku se ve stručnosti píše, že Česká republika podoporuje právo Iránu na jadernou energii.
Náměstkyně českého ministra zahraničí Helena Bambasová řekla v úterý v Teheránu, že Česká republika podporuje právo Íránu vyrábět jadernou energii, píše íránská tisková agentura IRNA. Více v celém článku.

Další zajímavost se týká spolupráce Libye a Iránu.

Iran and Libya to establish Africa, Latin America investment fund

Dnes, tj.21.června 2007, libyjský premiér Al-Baghdadi Ali Al-Mahmoudi, řekl: "Libye a Irán založí společný fond na podporu a rozvoj investic v Africe a Latinské Americe." Více v celém článku.

2 komentáře:

maniodepresive řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
maniodepresive řekl(a)...

Tomu se říká ambivalentní přístup. Ministr zahraničních věcí České republiky Schwarzenberg je podobně jako další členové současné vlády zastáncem výstavby radaru v Brdech, který má spolu se základnami v Polsku údajně přispět k ochraně před raketami, jež mohou být vypuštěny z Íránu, ze země označované mnohými za součást osy zla (podle mě jsou ale základny a radar ve střední Evropě pokračováním již delší dobu trvající americké snahy oslabovat Rusko a jeho geopolitický vliv). Schwarzenbergova náměstkyně zase podporuje íránský nukleární program - jen pro mírové využití. Ale lze v toto pokojné využití vůbec doufat, vzhledem k rétorice íránského prezidenta? Není na obzoru další velmi asertivní stát (podobně jako Korejská lidově demokratická republika), který se může opřít o svůj jaderný arzenál a může tak prosazovat své požadavky? Nemyslím si, že by Írán zbraně hromadného ničení použil proti nějakému státu (vzhledem k okamžité odvetě), ale rozhodně by je rád využíval k demonstraci síly a zastrašování Izraele, jehož strach z dění v Íránu je kvůli poměrně nízkému doletu íránských raket podstatně opodstatněnější než v případě Spojených států amerických a jejich evropských spojenců. Představitelé české exekutivy by si měli své priority každopádně ujednotit.