pátek 1. června 2007

Poznámka ke komentáři Artura k článku Rusko touží být monopolním dodavatelem plynu pro Asii

Dovolím dodat, že se Rusové nezmění. Stále jim jde o politickou a ekonomickou moc, jako šlo vždy. Ekonomickou moc se jim v posledních letech daří dostávat do svých rukou. Díky bilaterální spolupráci Číny a Ruska a rovněž díky regionální spolupráci SCO (Shangai Cooperation Organization) se zvýšil obchod za prvních devět měsíců roku 2006 na 25 biliónů dolaru, což je o 19 procent více než rok předchozí. Někteří ekonomové předpokládají růst do roku 2010 na 80 biliónů dolarů. (více v článku Oksana Antonenka - The EU should not ignore the Shangai Co-operation Organization, C.F.E.R). Čína a Rusko jsou v Central Asia jak partnery, tak protivníky. Nemysleme si ovšem, že se nás ČR tyto záležitosti netýkají. Více v článku z Britských listů ze dne 1.6.2007

KGB nejde o zisk, jde jí o moc

Vážený pane Březino,

Myslím, že žijete trochu lehkomyslně a neuvědomujete si situaci, v jaké se ČR nachází.

Takřka jediný domácí energetický zdroj je hnědé uhlí a následná výroba elektřiny. Vše ostatní je nutné dovážet-: plyn, ropu, palivo do JE. Téměř vše z toto je z Ruska, píše Jaromír Eisman.

Málokdo ovšem ví nebo je ochoten si připustit, že:

* české rafinerie prodané PKN Orlen jsou již v ruských rukou jako sám Orlen
* reaktorová hala a všechny další významné provozy zabývající se výrobou pro energetiku ve Škodě Plzeň jsou v ruských rukou.

Mě osobně by bylo jedno, byly-li by tyto podniky v rukou jakéhokoliv soukromého investora třeba i ruského, kdyby bylo Rusko normální demokracií, za těmito podniky však stojí ruská státem, a tedy KGB ovládaná společnost GAZPROM.

Soukromému investorovi jde o zisk, KGB o moc.

Proč je Rusové kupovali? Proč kupovali reaktorovou halu, ve které se 20 let nevyrobil ani 1 reaktor? Proč nepoužili peníze získané za prodej plynu k pozvednutí životní úrovně vlastního obyvatelstva?

Já Vám na tyto otázky odpovím.

Protože nejsou hloupí a vědí přesně, že klíč k ovládnutí čehokoliv není dnes v raketách, tancích, letadlech, ale v energiích.

Je neodpustitelnou chybou, že byly tyto podniky takto prodány. Naše energetická závislost na Rusku je dnes téměř 100%.

Žádné komentáře: