pondělí 10. března 2008

Soutěž na téma rozšiřování Evropské unie

“Rozšiřte si obzory”
Evropská cena pro mladé novináře na téma rozšíření EU má své národní poroty
Praha, 25. února 2008
Celoevropské soutěž “Rozšiřte si obzory”, která je určena mladým žurnalistům z celé Evropy ve věku od 17 do 35 let, má od včerejška své národní poroty. Ty vyberou v národních kolech vždy jeden vítězný článek za danou zemi. Cílem soutěže je povzbudit mladé Evropany k reflexi jejich názorů, vyzvat je k tomu, aby se podělili o své náhledy na politiku rozšíření Evropské unie, a ukázat jejich spisovatelský talent.
Slovinsko při svém předsednictví v Evropské unii v první polovině roku 2008 vyzdvihuje na první místa jednacího pořádku rozšíření EU a evropské vztahy ke kandidátským zemím Unie. Zejména země západního Balkánu prosperující z připojení k Unii by měly být vybrány jako hlavní témata.
Soutěž, jež má uzávěrku 15. března, je určena mladým Evropanům, kteří se jejím prostřednictvím mohou podělit o své vize budoucnosti Evropy a o to, jak rozšíření EU ovlivňuje jejich zážitky a životy.
V dubnu národní poroty složené ze zástupců médií vyberou jeden vítězný článek z každé země.
V České republice ohodnotí předložené články a vyberou vítěze Jan Punčochář, místopředseda
Syndikátu novinářů České republiky, Romana Slaninová, redaktorka rubriky Zahraničí v časopise Rytmus života a Kateřina Křenová, redaktorka a editorka Českého rozhlasu – Rádia Česko. Jako další se zapojí do práce poroty Martina Pešková z tiskového odboru Zastoupení Evropské komise v České republice.
Národní poroty budou hodnotit soutěžní práce podle významu informací ve vztahu k tématu, podle originality, žurnalistického stylu a kvality textu, schopnosti zaujmout čtenářovu pozornost a úsilí vynaloženého při přípravě článku.
Všech 35 národních vítězů bude pozváno ke společné cestě po zemích západního Balkánu v červnu 2008. V jejím průběhu navštíví hlavní města Chorvatska, Srbska a Slovinska. Bonusem k zážitkům z cesty bude pro mladé novináře možnost zúčastnit se závěrečné konference se zástupci médií z různých zemí. Tato konference se bude konat ve slovinské Lublani.

Pravidla soutěže v kostce:
Evropská cena pro mladé novináře na téma rozšíření EU je první cenou určenou pro mladé
spisovatele, studenty nebo novináře na volné noze ve věku od 17 do 35 let z členských zemí EU,
kandidátských zemí (Chorvatska, Turecka, Bývalé jugoslávské republiky Makedonie) a potenciálních kandidátských zemí (Albánie, Bosny a Hercegoviny, Černé hory, Srbska a Kosova podle rezoluce UNSCR 1244). Přihlašované práce by měly být publikovány v roce 2007 nebo 2008 a měly by být napsány v jednom z oficiálních jazyků EU nebo jednom z jazyků kandidátské nebo potenciálně kandidátské země. Účastníci se mohou do soutěže přihlásit prostřednictvím webových stránek soutěže www.EUjournalist-award.eu. Na stránkách soutěže jsou také k dispozici kompletní pravidla a podmínky pro účast v soutěži, dále pak články na téma politiky rozšíření EU, zajímavé tipy pro kariéru žurnalisty a kontakty na organizaci mladých evropských novinářů.
Soutěž je spolupořádána Evropskou komisí (Generálním ředitelstvím pro rozšíření) a organizací
European Youth Press.
Kontakt pro tisk:
Dana Jelínková
Omnimedia Public Relations s.r.o.
Tel. : +420 221 419 220
Email : d.jelinkova@omnimedia.cz

Žádné komentáře: